Een deurposter is meestal een extreme vergroting van een tekening of foto.
Een gemiddeld beeldscherm heeft een resolutie van ongeveer 75 dpi (= circa 30 beeldpunten per cm). Deze resolutie is net hoog genoeg om de afzonderlijke beeldpunten niet meer te kunnen zien met het menselijke oog. Details op een foto, die kleiner zijn dan een beeldpunt kan het menselijk oog niet afzonderlijk waarnemen, en vallen weg. Elk beeldpunt is eigenlijk een stukje informatie over de afbeelding.
Voor een deurposter van 80x200 cm met een resolutie van 75 dpi te maken zijn 2400x6000 beeldpunten nodig. Ook voor een deurposter geldt, dat de afzonderlijke beeldpunten dan niet meer zichtbaar zijn, en het menselijk oog een vloeiende afbeelding waarneemt
Wanneer een aangeleverde afbeelding minder beeldpunten heeft, moet de software waarmee de vergroting wordt gemaakt de ontbrekende beeldpunten voorspellen. Wanneer het aangeleverde bestand 1200x3000 beeldpunten heeft lukt dat nog goed: op basis van elke origineel beeldpunt worden 4 beeldpunten voor de deurposter berekend.
Wanneer de aangeleverde afbeelding van een website afkomstig is, en op het scherm 4x10 cm groot is, heeft de afbeelding maar 120x300 beeldpunten. Om hier een deurposter van te maken moeten op basis van elke originele beeldpunt 400 beeldpunten voor de deurposter worden berekend. De aangeleverde afbeelding bevat hiervoor duidelijk te weinig informatie: de deurposter zal er wazig uitzien, en details die je wel verwacht te zien zullen ontbreken.
Het is niet zonder meer te zeggen wat de resolutie van een afbeelding moet zijn, om er een deurposter van te kunnen maken. Bij tekeningen kan de software de ontbrekende beeldpunten beter voorspellen dan bij foto's. Door een afbeelding op het beeldscherm te vergroten tot het formaat van de deurposter, kan wel een indicatie worden verkregen of de afbeelding geschikt is. Is op het beeldscherm geen enkel detail zichtbaar, zijn duidelijk vierkante blokjes waarneembaar of wordt de afbeelding erg wazig, dan is de afbeelding zeker niet geschikt.
De grootte (kb of Mb) van een bestand zegt door de toepassing van compressie-technieken niet zo heel veel over de resolutie van een afbeelding. bmp-bestanden kennen geen compressie; jpg-bestanden hebben daarentegen vaak een hoge mate van compressie. De compressie-technieken slaan opeenvolgende beeldpunten van een zelfde kleur efficienter op: 10x wit i.p.v. wit,wit,wit,wit,wit,wit,wit,wit,wit,wit. De grootte van het bestand wordt niet alleen bepaald door de resolutie van de afbeelding, maar ook door de afbeelding zelf.
Als vuistregel kan worden gehanteerd, dat een geschikte afbeelding minimaal ongeveer 1000x2500 beeldpunten heeft. Het bestand is dan vrijwel altijd groter dan 2 Mb.
Hoge resolutie:
Lage resolutie:
Bij een digitale camera of smartphone is het belangrijk, dat deze goed is ingesteld. Standaard worden de beelden meestal met een veel lagere resolutie opgeslagen, dan het aantal megapixels waarover de camera beschikt. Bovendien wordt de opgeslagen informatie gecomprimeerd, zodat er meer beelden kunnen worden opgeslagen, en ze sneller via het internet kunnen worden verzonden. De beelden zijn hierdoor achteraf echter minder goed te bewerken. Ook het gebruik van digitale zoom maakt de beelden minder geschikt om te vergroten. Bij digitale zoom worden niet alle pixels van de optische chip gebruikt om het beeld op te bouwen. Hierdoor lijkt het of het beeld dichterbij gehaald wordt, maar feitelijk wordt een uitsnede van het beeld gemaakt. Optische zoom, waarbij het beeld met behulp van de lens (lenzen) wordt vergroot, heeft dit nadeel niet. De betere (en duurdere) lenzen van een digitale camera doen dit echt beter dan de kleine lensjes van een smartphone.
Met behulp van de rechter muisknop kunnen de eigenschappen van een bestand bekeken worden. Naast de gebruikelijke gegevens voor elk bestand, zoals de bestandsgrootte en de aanmaakdatum, zijn hier voor afbeeldingsbestanden bijvoorbeeld ook het aantal beeldpunten, de resolutie en het kleurensysteem te vinden. Bij foto's staat hier vaak ook informatie over de gebruikte camera en de camera-instellingen.